Bejelentés


Villanyszerelő Budapest Olcsó Villanyszerelő Budapesten


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Sütő és főzőlap bekötése - Villanytűzhely bekötése - mire figyeljünk!

 

Ha már megvásárolta új sütőjét, kerámialapos vagy indukciós főzőlapját, vagy a régi gáztűzhelyét cserélné elektromos készülékre keressen nappal, munkaidőben: 8-18-ig és akár 24-72 órán belül beüzemeljük.

Márkafüggetlen bekötés /AEG, Amica, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Klarstein, Midea, Miele, Zanussi stb./

Előfordulhat, hogy a gyártó csak a saját márkaszervizéhez ragaszkodik. Ebben az esetben csak a márkaszerviz végezheti el a bekötést.
********************************************************************
Ma már egyre gyakoribbá válnak a nagy teljesítményű elektromos tűzhelyek és indukciós főzőlapok.

Miért van ez így?
Ennek négy fő oka lehet:

Egyrészről az elektromos tűzhelyek egyre hatékonyabbá (kisebb fogyasztás ugyanakkora teljesítmény mellett) és kényelmesebbé, valamint biztonságosabbá váltak (nem kell hozzájuk gázbekötés), használatuk egyszerűbb, elegánsabb.
Egyúttal olcsóbbá is váltak. A népszerű árukereső alapján egy AEG tűzhely már 124.000.-Ft körüli áron is kapható
Az elektromos áram relatíve nem drága, így már gazdaságosan üzemeltethető az elektromos tűzhely.
A háztartások reáljövedelme is javult az utóbbi években, a KSH szerint egész pontosan 5,1%-al 2019-hez viszonyítva.

 

Elszálltak az energiaárak! Érdekel, hogy tudsz kevesebbet fogyasztani?

Új eszköz, új problémák
Eddig szinte csak jót írtam az elektromos tűzhelyekről, azonban minden jóban van valami rossz is. Jelen esetben ezt a rosszat nem a villanytűzhelyekben és indukciós főzőlapokban kell keresni, hanem az átlagos hazai háztartás elektromos hálózatának állapotában.

Az elektromos tűzhelyeknek ugyanis van egy tulajdonsága: nagyon áraméhesek, vagyis nagy áramerősséget vesznek fel, hogy a megfelelő teljesítményüket elérjék. Ezzel bizony jelentősen terhelik a hálózatot. Egy új vagy felújított villamos hálózat esetén ezzel nincs is probléma általában.

Minden elektromos berendezés élettartamát inkább az átfolyó áram erőssége, mintsem a jellemző feszültség csökkenti. Magyarul: a nagy áramerősséggel dolgozó rendszerek hamarabb elhasználódnak, ezért ilyen esetben a megfelelő méretezés és a jó minőségű villanyszerelési anyagok használata elengedhetetlen.

Mennyit fogyasztanak az elektromos tűzhelyek?
Most egy unalmasabb, számolgatós rész következik, azonban erre mindig szükség van, hogy pontosan meg tudjuk határozni, fogja-e bírni az elektromos tűzhelyt a hálózatunk.

Villanyszerelési és méretezési szempontból nem a teljesítmény, hanem a már említett felvett áramerősség a fontos. Ezt persze a teljesítményből tudjuk kiszámolni.

Egy átlagos villamos tűzhely indukciós főzőlapjának teljesítménye turbó fokozatban a 3.500 W-ot is elérhetik. Mivel több főzőlap van, ezért ezek teljesítményét összegezni kell.

Példának vegyünk 5.000 W összteljesítményt és 4 indukciós főzőlapot.

Az elektromos sütő csúcsteljesítményét ehhez szintén hozzá kell adni. Ez legyen mondjuk 3.500 W

Így összesen 8.500 W-os lesz a villanytűzhelyünk teljesítménye. Ez 8,5 kW óránként. Háztartási szinten ez bizony nem kevés.

Ha egyfázisú hálózatunk van, akkor kizárólag 230 V feszültség áll rendelkezésünkre. A P = U*I (azaz a teljesítmény a feszültség*áramerősség) képletből kiszámítható az I (áramerősség) értéke, ami így I = P/U lesz.

Esetünkben 8.500 W/230 V = 36,95 A

Magyarul: egy fázis esetén az elektromos tűzhely csúcs áramfelvétele a 37 A-t is elérheti! Abból kiindulva, hogy az átlagos háztartásnál 25-32 Amper áramerősség áll rendelkezésre, belátható, hogy a példában említett villanytűzhelyt nem tudjuk maximális teljesítménnyel üzemeltetni.

Arról nem is beszélve, hogy bekapcsoláskor egy áramcsúcs, azaz egy lökésszerű áramerősség növekedés is jelentkezhet, amivel szintén számolni kell, és ami a teljes hálózat rendszeres túlterheléséhez vezethet.

Három fázis esetén azonban egyszerűsödik a helyzet, hiszen az összteljesítmény felvételére 3 fázis (3 vezeték) áll rendelkezésre.

A számítási egyenlet meglehetősen ijesztő:

Három fázis teljesítménye sütőbekötésnél
Ebből az áramerősség (I) értéke meghatározható. A teljesítménytényezőt vehetjük 1-nek az egyszerűség kedvéért. A példában említett sütő esetében ez 8500 W/398,3717 V = 21,34 A ami már egy jóval alacsonyabb érték. Ennek oka, hogy 3 fázis esetén magasabb feszültség áll rendelkezésre.

Az indukciós sütők, ahogy nevük is mutatja, elektromágnesek, így azok valamennyi indukciós ellenállást termelnek, ami a “ellene dolgozik” a hálózatunknak. Ennek értékét és mértékét a felhasználói kézikönyvben általában pontosan megadják.

Mit lehet tenni? Vegyek vagy ne vegyek elektromos tűzhelyet?

Villanytűzhely vásárlása előtt meg kell győződni:

A fázisok számáról (1 vagy 3)
A rendelkezésre álló teljesítményről
Ha nem ért hozzá, az sem baj, röviden leírom, hogy lehet ezeket hamar megtudni.

A villanyórát kell szemügyre venni. Három fázis esetén három kismegszakító látható a plombált részen, egy fázis esetén természetesen csak egy. A kismegszakítóra vagy kismegszakítókra írt értéket kell leolvasni.

A példában 3 fázis és 3*25 A = 75 A teljesítmény áll rendelkezésre.

Egy fázis esetén sincs tragédia, mert – igaz kompromisszummal – de üzemeltethető a villanytűzhely. Ilyen esetben az indukciós főzőlapokat nem szabad egyszerre felkapcsolni, illetve a tűzhelyet együtt használni.

A villanytűzhelyek bekötése
A villanytűzhelyek beköthetőek egyfázisúként és háromfázisúként is. Utóbbi eset a fent leírt tényezők miatt természetesen sokkal kedvezőbb, mivel itt az összes felvett áramerősség alacsonyabb lesz, mert magasabb feszültség áll rendelkezésre, mindez három fázis között fog szétoszlani ráadásul ezért kisebb keresztmetszetű vezeték használható.

Az elektromos tűzhelyek hátoldalán általában megtalálható a bekötési séma, azaz hogy mit hova kössünk.

Elektromos tűzhely bekötése
Elektromos tűzhely bekötése – Bekötési séma
A javasolt legkisebb vezeték keresztmetszetet a használati utasítás tartalmazza.

A legtöbb esetben ez:

Három fázis esetén 5*1,5 mm2
Egy fázis esetén 3*10 mm2
Egy fázis esetén látható, hogy milyen vastag vezeték fog kelleni az elektromos tűzhely teljes teljesítményének kihasználásához. Fontos azonban tudni, hogy egy fázis esetén ennél kisebb keresztmetszetű vezeték is alkalmazható megfelelő védelemmel (kismegszakítóval). Így elkerülhető a vezeték túlterhelése és az elektromos tűz keletkezése.

Az elektromos tűzhelyet tilos dugaszolóval konnektorba szerelni! Külön áramkört külön kismegszakítóval és fix bekötést kell kialakítani. A kismegszakító pontos méretezése nagyon fontos! A nem megfelelő védelem lakástüzet okozhat!

Példaként a háztartásokban előforduló legfontosabb szabvány szerinti terhelhetőségek és védelmek (kismegszakítók):

1,5 mm2 keresztmetszet max. 13 A
2,5 mm2 keresztmetszet max. 16 A
4 mm2 keresztmetszet max. 20 A
6 mm2 keresztmetszet max. 25 A
10 mm2 keresztmetszet max. 35 A
A fix tűzhelybekötés lehet falon kívüli vagy a klasszikus 65 mm átmérőjű szerelvénydobozba rakható külön erre a célra gyártott tűzhelybekötő.

Igen fontos tényező tehát a rendelkezésre álló vezeték és áramkör. Amennyiben nincs külön áramkör az elektromos tűzhely számára vagy a meglévő nem megfelelő, úgy utólag ki kell alakítani egyet.

Elektromos tűzhely bekötése
Amennyiben egy fázisúként kívánjuk a három fázisú elektromos sütőt bekötni – úgy a fázisokat rövidre kell zárni, magyarul összekötni. A fázisok nemzetközi jelölése: L1, L2, L3 a legtöbb gyártónál.

A fázisok szabvány szerinti színei: fekete, barna, szürke.

A nulla szabvány szerinti színe: kék.

A föld szabvány szerinti színe: zöld-sárga.

Fontos, hogy a készüléken belül ezek a színek eltérhetnek, tehát sosem abból induljunk ki, hanem a gyártói feliratokból és a kézikönyvből!

A példa elektromos sütőnél tehát a sémának megfelelően az L1, L2 és L3 sarkok rövidre vannak zárva (össze vannak kötve). Az áramkör már ki volt alakítva, 3*2,5 mm2 vezetékekkel. Ezek szabvány szerint 16C biztosítékkal védhetők. Így a maximális teljesítmény 16 A * 230 V = 3 680 W lesz. Ezért külön-külön a villanytűzhely nagyteljesítményű funkciói kihasználhatóak lesznek.

Mivel a lakásban 1 fázis és 25A teljesítmény állt rendelkezésre, ezért a következő lépés nem feltétlenül egy pótáramkör kialakítása pl. 6 mm2 keresztmetszettel, hanem a 3 fázis bevezetése és a teljesítménybővítés.Mennyibe kerül az elektromos tűzhely és sütő bekötése?
Végül, de nem utolsó sorban a rút anyagiak.
Mennyi pénzüket emészti fel az elektromos sütő és indukciós tűzhely bekötése szakszerűen, számlával?


A tipikus költségek a kiszállását, a bekötési munkát és az anyagköltséget foglalják magában.

Budapesten belül a kiszállás 5.500.-Ft, a sütőbekötő, érvéghüvely, vezeték és egyéb szerelési anyagok nagyjából 3.000.-5.000.-Ft között mozognak, míg a bekötési díja 15.000.-Ft. Ez összesen max: 26.000Ft költséget jelent, amennyiben az áramkör megfelelően ki van alakítva és az elektromos hálózat hibamentes.


Sütő vagy főzőlap tápkábel kiépítése kábelcsatornában
5.000-7.000 Ft/m, konyhabútor fúrása, kábelvezető nyílások kialakítása 15 000Ft+Áfa/óra
Kábelcsatornában való kiépítéssel anyag és munkadíjjal értendő.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!